NUFFNANG

Thursday, January 27, 2011

nugget maggi ku

Assalamualaikum,

Hari ni ida nk kongsi resepi yang ida wat sendiri tok isi mase lapang.hihiii.sedap jugak suami ckp,mak mentuapun mintak resepi tau.hihiiihihhi
 mula2 ida rebus mee maggi yang mak ida wat sendiri kt kilang dia tau.beli yang tanpa perencah.mee ni ade gak di pasarkan di giant,tesco.ida wat 5keping manggi tok rebus hgga lembut.ini lah gambarnya. terengggggggggggggg.
Dalam mase yang sama ida tumis bwg putih,bwg merah n isi ayam cmpur black pepper ckit garam n pak aji.hihi.kalo ikut resepi dlm internet ne boh serbuk kari p suami ida xsuke sgt kari tu yang ubah perisa sendiri tu.

 ini adalah gambar magggi yang direbus tadi sudah di gaul dengan bahan tumisan tadi sehingga sebati dan yang hitam 2 tu ida tabur black pepper ckit.bahan tersebut dah sebati nela mampatkan dia n tekan2 biar dia padat,lepas tu 2biji telur pukul n curah kat bahan tersebut sehingga meresap. n terus kukus sampai telur tadi da masak n melekat dengan semua bahan.

 tada ni dia nugget maggi yang dikukus n disejukkn baru boleh potong ikut citarasa anda.hhhiihiih. kalo pns2 potong nanti dia rosak jadinyela.

ni dia , nugget maggi yang dah dipotong tadi boleh dimakan begitu sahaja tapi ida celup dengan telur yang da dipukul n goreng lagi rangup.yummi. suami ida mkn dengan sos ataupun mayonis n kuah kari sedap tau.kalo xnak celup dengan telur tabur serbuk rotila.p susah nk dpt kt rumh serbuk roti,ida wat yang terdayaje.bile tibe angin rajin wat a sorg2 kt rumh ble da pnt xlarat plak.slamat mencube,walau rumit tapi berbaloi. byeeeeeeee.cubela yeeeeeeeee.

6 comments:

  1. menarik..nnt boleh try buat..

    buat minum ptg memang ngam kan

    ReplyDelete
  2. heheheheheh.sjeje wat tok suami n kuarga mentua.hihhihi.budak baru belajarla katakan.hiiiii.wat tau .kalo sedap tu ok la tu.byk daging atau ayam lg sedap

    ReplyDelete
  3. sebelum ni penah wat murtabak megi je, leh ar try naget megi ni lak..tp kt umah aku diharamkan beli megi la plak.buat kt umah mak la..hahaha

    ReplyDelete
  4. dulu housemate nieda selalu buat. tapi lain sikit caranya. dia bg nama murtabak maggi. pas maggi dah kembang, pecahkan telur dalam maggi tu, letak je perencah yg ada pastu goreng mcm goreng burger, minyak takyah byk.

    ReplyDelete
  5. hhihihih.ida xboh perencah maggi nida.ida beli kt kilang mak dia punya mee je perencah xnak. tu yg bhn tumis sendiri.cm nk cubeje resepi nida tu.sdap e nida?

    ReplyDelete