NUFFNANG

Wednesday, January 5, 2011

Kuih apam ayu







Apam Ayu/puteri ayu
bahanya;
5 biji telur
2 gelas gula (kak noor..2 cwn gula)
1 sudu besar ovalet (kak noor...1 sudu kecil penuh)
1 penutup perasa pandan (kak noor guna pati daun pandan)
2 gelas tepung gandum (kak noor....3 cwn)
1/2 gelas susu cair (kak noor...guna 1 cwn pati santan)
1 biji kelapa parut (putih sahaja)
1 sudu besar tepung jagung/tepung ubi
sedikit garam
1 sudu kecil pewarna hijau

caranya;
pukul telur,ovalet dan gula hingga kembang (jgn terlalu kembang).Kemudian masukkan perisa pandan dan pewarna hijau,kacau sahaja tak perlu dipukul.Kemudian masukkan tepung yg sudah diayak,kacau sebati dan masukkan susu cair/santan, kacau rata.Gaul kelapa parut,tepung jagung dan garam.Letak dlm acuan agak2 dan tekan2 sikit bagi padat.kemudian kukus sekejap untuk elak kuih melekat pd acuan.Masuk adunan tepung dlm acuan dan kukus selama 10 minit.....

SEDAPNYE RASE NAK WAT JE A N MKN. 15HB NI BEDAY MY HUBBY NK WAT PE EK N NK BG ADIAH PE EKKKKKKKKKK.ANY SUGGESTION?


2 comments:

  1. masa kerja dulu mesti beli kuih ni..sedap..

    buat cupcakes lah..comel aje

    ReplyDelete
  2. kan, da lme xmkn .dulu mse kcik2 selalu tlg mak wat kuih ni skrg da x da.mkn pns2 sedap tu.ehehhehe

    ReplyDelete